Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na pracę całego organizmu, zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jeśli dieta nie jest dobrze zbilansowana dojść może do wielu niedoborów, przez co pojawić się mogą problemy zdrowotne. Jeśli w codziennym jadłospisie znajduje się wiele ciężkostrawnych i kalorycznych produktów pojawić się może problem z niestrawnościami, problemami gastrycznymi i uczuciem ciężkości. Warto więc wprowadzić nieco zmian w swoim sposobie odżywiania, by możliwe było zachowanie dobrej kondycji. Najlepszym czasem na takie zmiany jest lato, czyli sezon, w którym można cieszyć się bogactwem natury, czyli warzywami i owocami.
Owoce sezonowe
Chcąc nieco zmienić swoją dietę latem warto sięgać po owoce sezonowe. Jako pierwsze w tym sezonie pojawiają się truskawki, które bogate są w błonnik. Dzięki temu wspomagają prawidłową perystaltykę jelit. Następnie dostępne są czereśnie, które bogate są w cenne witaminy wspomagające układ odpornościowy. Pod koniec lata dostępne są maliny i jagody, które dostarczają do organizmu wiele antyoksydantów. Tak więc ich spożywanie to pomoc w walce organizmu z wolnymi rodnikami. Im więcej antyoksydantów w diecie, tym mniej wolnych rodników i uszkodzonych komórek w całym organizmie.
Warzywa sezonowe
Kolejnym produktem, którego nie może zabraknąć w naszej diecie są warzywa sezonowe. To między innymi cukinia, młode ogórki, fasola oraz bób. Sezonowych warzyw jest naprawdę wiele, a wszystkie warto zjeść przynajmniej kilka razy. Są nie tylko smaczne i doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek lub głównych dań. Bogate są w cenne witaminy i pierwiastki, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego ustroju. Nie można również zapomnieć, że są jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego. Im więcej białka roślinnego w diecie, tym lepiej. Jest ono lepiej trawione i przyswajane przez organizm, niż białko zwierzęce.
Olej lniany i olej rzepakowy
To również dobry czas na zmianę olejów w swojej kuchni. Zamiast oleju słonecznikowego lepiej zdecydować się na olej rzepakowy, który wyróżnia się wytrzymałością na naprawdę wysokie temperatury. Doskonale więc sprawdza się do pieczenia i smażenia. Jest bogaty w cenne kwasy tłuszczowe, które mają korzystny wpływ na pracę układu krwionośnego i nerwowego. Podobny skład ma olej lniany jednak dodaje się go zazwyczaj do zimnych dań. Polecany jest do sałatek. Oba te oleje są zdrowe i polecane każdemu. Dodatkowo doskonale sprawdza się również olej z nasion czarnuszki lub olej z wiesiołka, które można spożywać po jednej łyżeczce dziennie. Pomagają one wyrównać ilość kwasów omega-3 i omega-6 w organizmie.
Jogurt i maślanka
Konieczne jest wzmacnianie flory bakteryjnej w jelitach, ponieważ jej osłabienie może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Warto wiedzieć, że osłabiona flora bakteryjna w jelitach doprowadza do biegunek, bólu brzucha jednak z czasem może prowadzić do silnego obciążenia organizmu. Warto więc regularnie ją odnawiać, co oznacza, że trzeba spożywać produkty mające w sobie szczepy dobrych bakterii. To między innymi jogurty i maślanki lub kefiry. Można je jeść bez dodatków lub stworzyć z nich owsiankę lub koktajl owocowy. Takie samo działanie mają różnego rodzaju kiszonki, które również warto spożywać.
Nasiona chia lub nasiona lnu
W zdrowej diecie nie może zabraknąć wartościowego błonnika, który będzie oczyszczał jelita i dbał o ich prawidłową pracę. Do tego zadania najlepiej sięgnąć po nasiona chia lub nasiona lnu, które mają bardzo podobny skład. Oba składniki mogą stać się dodatkiem do deserów, owsianek. Można je zalać wodą i pić – jednak nie jest to najprzyjemniejsza forma na ich spożywanie. W połączeniu z wodą zaczynają pęcznieć, dzięki czemu zapewniają długotrwałe i niemal natychmiastowe uczucie sytości. Dokładnie oczyszczają jelita i pomagają usunąć z nich złogi niestawionego jedzenia.
Jak widać jest naprawdę wiele składników i produktów naturalnych, które warto wdrożyć do swojej codziennej diety, by mieć pewność, że do organizmu docierać będą wszystkie niezbędne składniki odżywcze.