Jesteś w ciąży i zastanawiasz się, jak powinna wyglądać Twoja dieta? Kobiety w ciąży powinny szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą. Ich dieta powinna być bogata w składniki odżywcze, które mają ogromny wpływ na samopoczucie, a także zdrowie i rozwój dziecka. Jest lista składników, które koniecznie powinny znaleźć się w codziennej diecie kobiety ciężarnej. Przekonaj się, jak powinny wyglądać nawyki żywieniowe przyszłej mamy. Sprawdź również, jakich produktów lepiej unikać, ponieważ mają one negatywny wpływ na Twoje zdrowie i prowadzić mogą do zaburzenia prawidłowego rozwoju Twojego dziecka.
Kwas foliowy w diecie kobiety w ciąży
Kwas foliowy jest jednym z ważniejszych składników odżywczych w diecie każdej kobiety. Jego niedobór w ciąży, a także przed zajściem w ciążę może prowadzić do występowania wady cewy nerwowej u płodu. Zdaniem specjalistów optymalna dawka kwasu foliowego to 0,4 mg dziennie. W takiej dawce poleca się przyjmowanie tego składnika odżywczego przynajmniej trzy miesiące przed zajściem w ciąże, a także przez pierwsze dwanaście tygodni ciąży. Kwas foliowy przyjmować można wraz z suplementami diety, jednak jego największym źródłem jest szpinak. Staraj się więc codziennie jeść garść szpinaku. Możesz dodawać go do sałatek, a także do koktajli, czy gotowanych dań.
Jod dla kobiet w ciąży
Kobiety w ciąży powinny spożywać przynajmniej 150-200 ug jodu na dobę. Wyjątkiem są kobiety, które mieszkają nad morzem – w ich przypadku suplementacja może nie być konieczna lub lekarz prowadzący samodzielnie określi najlepszą dawkę.
Jakie produkty spożywcze powinny znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej?
Od pierwszych tygodni kobiety ciężarne powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ich dieta powinna być zróżnicowana i pełnowartościowa. To oznacza, że w diecie powinny pojawić się wszystkie grupy produktów spożywczych. Nie może w nich zabraknąć:
- Warzyw,
- Owoców,
- Mięsa,
- Ryb,
- Produktów zbożowych,
- Produktów mlecznych,
- Jajek.
Warzywa i owoce bezpieczne dla kobiet w ciąży
Pamiętaj, że owoce i warzywa w ciąży najlepiej jeść w ich pierwotnej postaci – czyli na surowo. Owoce i warzywa, które nie są przetworzone dostarczają do organizmu znacznie więcej składników odżywczych. Jakie składniki znajdują się w owocach i warzywach? To między innymi źródło witaminy C i E. Dostarczają one również do organizmu błonnik pokarmowy, który jest niezwykle potrzeby dla przyszłych mam. Wiele kobiet zmaga się z problemami trawiennymi, takimi jak zaparcia, czy wzdęcia, które błonnik roślinny może zniwelować, a nawet zwalczyć. W ciąży poleca się spożywanie:
- Marchewki,
- Pomidorów,
- Natki pietruszki,
- Bananów,
- Truskawek.
Mięso i ryby w diecie kobiet ciężarnych
Produkty mięsne i ryby to jedne z elementów, które koniecznie powinny znaleźć się w jadłospisie kobiety ciężarnej. Dostarczają one do organizmu duże ilości białka, a także łatwo przyswajalnego żelaza. Oba te składniki są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka, a także do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji w ciąży. Jak części jeść ryby w ciąży? Na to pytanie odpowiedź powinny znać wszystkie przyszłe mamy. Najlepiej jeść ryby dwa razy w tygodniu. Jest to bardzo ważne, ponieważ są one źródłem kwasów tłuszczowych, które mają ogromny wpływ na pracę i budowę układu nerwowego u dziecka, co będzie wpływało na jego rozwój intelektualny. Wato zaznaczyć, że z najnowszych wyników badań wynika, że kobiet, które w ciąży spożywały kwasy tłuszczowe w odpowiednich stężeniach rodziły bardziej inteligentne dzieci, niż kobiety, które spożywały za małą ilość lub nie spożywały w ogóle ryb i kwasów tłuszczowych.
Produkty mleczne w diecie przyszłej mamy
W produktach mlecznych znajduje się duże stężenie wapnia, który jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do prawidłowego rozwoju kości u dziecka. Warto sięgać po produkty mleczne, ponieważ bogate są w witaminę B2 i B12, które są potrzebne do rozwoju układu nerwowego dziecka. Jakie przetwory mleczne powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy?
- Mleko,
- Jogurty niesłodzone,
- Kefir,
- Twaróg.
Produkty, których nie powinno spożywać się w ciąży
Istnieje również lista produktów, których lepiej nie spożywać w ciąży. Mają one negatywny wpływ na rozwój dziecka, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do uszkodzenia płodu i poronienia. Jakich produktów powinnaś unikać będą w ciąży?
Tłuszcze zwierzęce i fast food niebezpieczne dla kobiet w ciąży
Będąc w ciąży staraj się unikać fast foodów. W diecie kobiety ciężarnej nie powinny znajdować się lody, ciasteczka i chipsy. Ich spożywanie dostarcza do organizmu duże ilości niezdrowych tłuszczów, a także soli i cukru, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie Twoje i dziecka. Unikaj spożywania słonych potraw i staraj się ograniczyć solenie potraw domowych. Nadmiernie spożywanie soli sprawić może, że pojawią się u Ciebie problemy z nadciśnieniem tętniczym. Kaloryczne i słodkie przekąski prowadzą do otyłości, przez co trudniej będzie Ci pozbyć się zbędnych kilogramów po porodzie. Dodatkowo fast foody przyczyniają się do zaparć i wzdęć.
Palenie papierosów i picie alkoholu niebezpieczne dla przyszłych mam
Bardzo często kobiety w ciąży pytają, czy w ciąży można napić się piwa lub kieliszek wina? Trzeba zaznaczyć, że nawet niewielka ilość alkoholu ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka. Może doprowadzić do występowania bardzo poważnych wad rozwojowych. To samo tyczy się palenia papierosów, które powodować może wady rozwojowe u dziecka, a co więcej zwiększa ryzyko urodzenia dziecka z niską masa urodzeniową, poronienia, czy przedwczesnego porodu.
Przyszłe mamy powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe od razu po wieści, że spodziewają się dziecka. To tyczy się kobiet, które nie spodziewały się ciąży. Jednak Panie, które starają się o dziecko, już od samego początku planowania powinny zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze. W ten sposób dbają one o to, by ich organizm był dobrze przygotowany do roli przyszłej mamy, a co więcej gwarantują lepszy start dziecku, któremu organizm będzie dostarczał wszystkie niezbędne składniki w prawidłowych ilościach.